Kaviár
Švédsky čierny kaviár
Tento kaviár prvotriednej kvality zo Švédska má jemnú a čistú chuť. Je zo živého sibírskeho jesetera (Acipenser Baerii), ktorý je chovaný v južnej provincii Švédska, ktorá sa volá Småland. Farba zŕn je niekde medzi čiernou, sivou a sivohnedou.
Kaviár sa pripravuje podľa tradičnej metódy Arctic Roe, kde sa kaviár po umytí mierne tepelne upraví, aby sa zrná ikier stabilizovali. Tento postup dáva kaviáru hodvábnu textúru, ktorá sa rozplýva na jazyku, čím uvoľňuje všetky úžasné chute.
Náš dodávateľ sa zaoberá chovom jeseterov a výrobou produktov od roku 2019. Spoločnosť predáva výhradne kaviár, nakoľko ryby nezabíja. Vo Švédsku sú veľmi prísne legislatívne podmienky na chov jeseterov a preto sa chov môže robiť výhradne v uzavretých sádkach na čerstvom vzduchu bez kontaktu rýb s otvorenými vodnými tokmi mimo farmy.
To však neplatí pre krajiny v južnejších zemepisných šírkach sveta. Veľkú časť trhu s jesetermi ovládajú chovatelia, ktorí svoje ryby chovajú v prepravkách na otvorenej vode. Preto má náš dodávateľ udržateľnejší obchodný model s rybami, ktoré sa nezabíjajú, nulové emisie do prírody, recirkuláciu všetkej použitej vody a sledovanie rýb na individuálnej úrovni.
Zrná ikier zo živej ryby sú väčšie než zrná z usmrtenej ryby. Aj ich chuť je intenzívnejšia.